2018-12-13, Майстер-клас: «Антивигорання» для фінансиста

подія

2018-12-13, Майстер-клас: «Антивигорання» для фінансиста

дата

13/12/2018

Остання зустріч CFO Club Ukraine в 2018 році була присвячена "антивыгоранию" фінансистів. На думку спікера, практикуючого психотерапевта і бізнес-тренера Олександра Олешко, вигорання на роботі приходить, якщо людина в процесі діяльності не реалізує свої потреби.

Роботи багато, а задоволення все менше – енергія кудись іде, відпочинок не приносить відчуття наповненості і щастя, навколишні починають дратувати, втрачається здатність до емпатії. Якщо ви три дні спостерігаєте у себе відсутність будь-яких бажань – ви вже знаходитеся в процесі вигоряння. Далі підключається психосоматика – нездужання, застуди, хронічні хвороби.

– Як ти зрозумів, що вигорів?

– Я зламав ногу і зрадів.

Вигорання – це інструмент підсвідомості, за допомогою якого воно підказує вам, що пора щось змінювати, тому що ви займаєтеся відверто чимось не тим. Ви не можете реалізувати свої потреби і бажання на даному місці роботи і починаєте «зраджувати» свої цінності. Вигорілий людина – той, хто хоче дуже багато чого, але поточна робота не може дати йому повноцінну реалізацію його бажань. Але його тримають власні установки і «достігатори» соціуму ( «Бачу ціль, не бачу перешкод» і т.д.). Нереалізовані бажання складуються і ховаються в підсвідомості, забирають енергію – ось чому цей процес характеризується постійним занепадом сил. Якщо не вживати заходів – вигоряння перейде в депресію.

Що потрібно робити, щоб не вигоряти:

– Постійно займатися розумінням своїх цілей, потреб і бажань. Потреби в процесі життя постійно змінюються, і якщо їх не усвідомлювати і не робити нічого для їх задоволення, ви неминуче прийдете до вигоряння. Якщо відчуваєте, що починаєте вигоряти – шукайте, яка з істинних потреб «просіла».

– Розібратися, що вас тримає на роботі: гроші, особистісний ріст, визнання, колектив або причетність до чогось великого? Все і одразу отримати неможливо, визначте, що для вас важливіше всього, а чим ви готові жертвувати.

– Знайдіть, в яких додаткових сферах ви можете реалізувати свої незакриті потреби. Наприклад, якщо у вас є потреба проявляти себе творчо, а основна робота не дозволяє цього, – грайте в аматорському театрі.

– Вчасно перемикайтеся на відпочинок, не кидайте себе на вівтар власних установок: не дозволяйте почуттю провини і відповідальності забороняти собі відпочивати.